Wij zorgen voor morgen
Prediabetes : herken de signalen en voorkom diabetes type 2
Prediabetes kun je soms herkennen. Doordat insuline de vetopslag in het lichaam stimuleert, kun je aankomen, zelfs als je denkt gezond te eten. Te veel insuline in het lichaam kan ook zorgen voor vermoeidheid doordat er weinig glucose naar de spieren gaat. Je lichaam kan denken dat je niet genoeg energie binnenkrijgt en vraagt om eten. Hierdoor stijgt het gewicht verder en word je steeds ongevoeliger voor insuline.
De kans dat je prediabetes of diabetes type 2 krijgt, is groter als je overgewicht of obesitas hebt. Ook is je risico verhoogd als diabetes type 2 in je familie voorkomt of als je vooral rond je buik vet hebt zitten. Bij prediabetes zijn de bloedglucosewaarden (het suikergehalte in je bloed) hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg voor de diagnose diabetes type 2.
Wat kun je zelf doen tegen prediabetes?
Stap 1: schrap de suikers
Een goede eerste stap is het weglaten van producten met snelle suikers. Door frisdrank, vruchtensap, snoep, koek en suiker dat je toevoegt aan bijvoorbeeld koffie en thee of op een pannenkoek strooit weg te laten, voorkom je hoge pieken in je bloedglucose en dus ook hoge pieken van insuline.
Stap 2: minder met koolhydraten
Hoe minder koolhydraten in je voeding, hoe minder insuline je lichaam hoeft aan te maken. Het wordt dan makkelijker voor je lichaam om je vetvoorraad aan te spreken en wat af te vallen. En zo verminder je je risico op diabetes. Koolhydraatbeperkt eten betekent bijvoorbeeld dat je kleinere porties rijst, pasta, aardappelen en brood eet en kiest voor de volkoren varianten.
Stap 3: eet niet te weinig
Eet heel veel groenten, minstens 300-400 gram per dag. Groenten vullen het ‘gat’ op dat ontstaat als je brood, aardappelen of pasta weglaat. Je kunt rijst maken van bloemkool, pasta van courgette, lasagne van aubergine, of je eet eenvoudig een extra groente in plaats van aardappelen. Je kunt de broodmaaltijd vervangen door een maaltijdsalade of een goed gevulde soep. Eet ook niet te mager! Je hebt vet nodig voor de verzadiging en om genoeg energie binnen te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld volle yoghurt, kwark, olijfolie en noten. Zorg ook voor voldoende eiwitten. Je hebt ze nodig om je spiermassa in stand te houden en ook om hongergevoel te voorkomen. Zorg dat elke maaltijd minstens een portie van een eiwitrijk product bevat. Bijvoorbeeld eieren, tofu, kwark, yoghurt, vis, vlees en kip.
Benieuwd hoe je er zelf voorstaat? Doe dan de diabetes risicotest op Gezondheidskompas
Bron: Prediabetes: herken de signalen en voorkom diabetes type 2
De kracht van bloed doneren: een kleine inspanning met grote impact.
Bij Precura leeft maatschappelijke verantwoordelijkheid écht. Zo engageerden onze medewerkers zich om regelmatig bloed te gaan doneren.
Waarom is bloed doneren zo belangrijk ?
Bloeddonatie is curciaal voor de gezondheidszorg. Elk jaar worden er miljoenen levens gered door bloedtransfusies die mogelijk zijn dankzij donoren. Bloed is letterlijk van levensbelang vooral bij noodgevallen zoals ongelukken, operaties en bij de behandeling van ernstige ziekten zoals kanker. Omdat bloed niet kunstmatig kan worden geproduceerd, zijn donaties essentieel om levens te redden.
Bloed kan verder worden opgesplitst in rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes, waardoor één enkele donatie meerdere patiënten kan helpen. Naast het feit dat bloeddonatie anderen helpt, heeft het ook positieve effecten op de donor zelf. Onderzoek toont aan dat regelmatig bloeddoneren bijdraagt aan een gezonder lichaam. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe bloedcellen, wat kan helpen bij het behouden van een goede bloedcirculatie.
Bovendien wordt de ijzerwaarde in het bloed op natuurlijke wijze verlaagd, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart.
De psychologische voordelen vormen wellicht nog de belangrijkste winst. Donoren ervaren vaak een gevoel van voldoening en verbinding met de gemeenschap. Wetende dat hun bloed mogelijk levens kan redden, zorgt dit voor een sterk gevoel van zingeving en altruïsme. Bloeddonatie is bovendien veilig en eenvoudig. Donoren ondergaan een medische controle voorafgaand aan de donatie, wat hen in de gelegenheid stelt om regelmatig inzicht te krijgen in hun eigen gezondheid. Veel mensen kiezen ervoor om regelmatig te doneren, en daarmee worden zij een vaste steunpilaar in het verzekeren van een stabiele bloedvoorraad. Bloeddonatie is niet alleen een investering in een duurzamere en veerkrachtigere zorginfrastructuur, het is tevens een daad van medeleven en een directe manier om ook jezelf te verbeteren.